Natuurlijke omgeving 

Stranden

Het strand bij Westenschouwen ligt aan de Noordzee en heeft een wel heel bijzonder uitzicht. Hier kijk je zo op de Oosterscheldekering, ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De stranden zijn zéér uitgestrekt, schoon en de kwaliteit van het zwemwater is goed. Het strand heeft hiervoor al jaren achter elkaar de Blauwe Vlag ontvangen. De stranden zijn opgedeeld in verschillende typen. Zo zijn er familiestranden, natuurstranden, (water)sportstranden en zones voor naturisme en extreme sporten. De regels staan op borden die zich bij elke overgang bevinden.

Ontdek alle stranden via: https://www.opschouwenduiveland.nl/nl/ontdek/strandenOf download de strand-app in de Google Play en App-store, zoek op: ‘Strand Schouwen-Duiveland’.  

Boswachterij Westerschouwen

Bezoek Boswachterij Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland en ontdek de verschillende dieren die er leven. Loop met je kinderen het kabouterpad en wie weet kom je kabouters tegen. Grotere avonturen beleef je op de mountainbikeroute of in het aangrenzende klimbos. Het bos heeft grote hoogteverschillen door de ligging dichtbij de duinen. Het zorgt voor een pittige uitdaging als je hier gaat wandelen, fietsen of paardrijden. Bij de Excursieschuur aan de hoofdingang van het bos, aan de Kraaijensteinweg in Burgh-Haamstede, vind je meer informatie over het gebied en de verschillende uitgezette routes

Zeepeduinen

Dit natuurgebied is het hele jaar toegankelijk en zeker een bezoek waard. Trek je wandelschoenen aan en kies uit verschillende wandelroutes, die je leiden over duingebied, langs meertjes en kleurige planten. Met een beetje geluk zie je de natuurlijke grazers van de Zeepeduinen: een kudde Shetland pony’s. Op het hoge duin ligt een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. In tientallen kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen. In de zomermaanden kun je mee met een van de bunkerexcursies. Een spannend uitje voor jong en oud.

Meeuwenduinen

Dit is een van de mooiste duingebieden van Schouwen-Duiveland. In de Meeuwenduinen vind je onder andere jonge kale duinen, mosvlaktes en duingraslandjes. Er leven, naast konijnen en zangvogels, ook de naamgevers van dit gebied: meeuwen. Er broeden jaarlijks duizenden kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. Shetlandpony’s zorgen er samen met reeën en herten voor dat zeedistels, en wilde orchideeën hier kunnen bloeien.